Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. Az adatvédelmi szabályzatunkban további információkat találsz a sütikről.

A hűtés múltja és jövője

A hűtés múltja és jövője

Hogyan ittak reggel hideg tejet, este hideg sört az emberek, amikor még nem volt hűtőszekrény, a dinnyét pedig tényleg melegen kellett elfogyasztani? Természetesen nem, alternatív megoldások az idők kezdete óta léteznek, ha nincs hűtés, akkor már réges-rég kihaltunk volna, és nem hoztunk volna létre ilyen virágzó civilizációkat.

LEHELA hűtőszekrény helyett azonban a jégverem volt a trend, már a kőkorszakban is jégveremben tárolták az elejtett állatok húsát, az egyiptomiak hópincében hűtötték az élelmiszereket, az időszámításunk előtti 1140-es években pedig már élénk hó- és jégkereskedelem folyt a Földközi- tenger térségében. Voltak bakik is szép számban, a 19. században Londonban 300 tonnányi jég olvadt el a vámon történő adminisztrációs fennakadás miatt.

A jég évszázadokat, sőt, évezredeket átívelő sikertörténetének az urbanizáció vetett véget, szűkös lett a hely a jégvermek számára, így mást kellett kitalálni, ezt a "mást" John Gorrie amerikai mérnök hozta el nekünk, aki 1851-ben először szabadalmaztatott hideg csináló gépet. A hideg csinálónak azonban még hosszú utat kellett megtennie a mai hűtőszekrényekig, de a siker nem maradt el, a jégvermek után ma már az interaktív LCD-kijelzőnél, a hidegvíz- adagolónál és az antibakteriális bevonatnál tartunk, és még korán sincs vége a történetnek. Legalábbis azt rebesgetik.

Az innováció következő lépcsőfoka jelen esetben is információs jellegű lehet, a főszerep a kommunikációé. Az interaktív LCD-kijelzők segítségével receptkönyvek lesznek elérhetők, el lehet érni internetes szolgáltatásokat, a hűtőszekrény javaslatokat tesz, hogy mit vásároljunk, és ami ennél kicsit fontosabb, hogy egyes elképzelések szerint figyelni fogja az élelmiszerek állapotát, amennyiben pedig az nem kielégítő, jelzéseket fog küldeni a felhasználó felé. Ezek a fejlesztések már túlmutatnak a szigorúan vett hűtőszekrényen, hiszen itt az elsődleges cél az élelmiszerek megfelelő tárolása, ez pedig könnyen lehet, hogy a végéhez közeledik.

A légkeringetés, az antibakteriális védelem, a páratartalom vagy a hőmérséklet rekeszenkénti szabályozhatósága olyan érzést kelt az emberben, hogy ez a csúcs, innen nincs tovább. Egyetlen hűtőszekrényben biztosítani lehet az legideálisabb klímát, italoknak, sajtoknak, húsoknak ,felvágottaknak stb.

Kiállításokon például egy olyan hűtőszekrényt mutatnak be, amely Wi-fi kapcsolata lévén tud e-cédulákat kitűzni a családnak, naptárt lehet vele szinkronizálni, külső hőmérsékletet lehet mérni, csatlakozik az Epicurious weboldalra, amely a hűtő tartalmának megfelelően recepteket kínál. Sőt, el látogatni vele a Facebook és a Twitter oldalakra is, hogy véletlenül se maradjunk le főzés közben a világ rohanó forgatagáról. Egyelőre azért kevés magyar háztartásban érhetők el ilyen intelligens modellek, az viszont valószínű, hogy az LCD-kijelzővel vagy a vízadagolóval rendelkező modellek száma a következő években ugrásszerűen meg fog nőni.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hűtés
Az oldal tetejére