Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. Az adatvédelmi szabályzatunkban további információkat találsz a sütikről.

Amit az ősember hamarabb ismert a sütésnél

Amit az ősember hamarabb ismert a sütésnél

Mindenki eszik és iszik,
ám az ízeket csak kevesen
értékelik kellően.

(Konfucius,i.e.551-479)

 

Az ételek vízgőzben párolását jóval régebben ismeri az emberiség, mint a "hagyományos", tűz feletti főzést.A meleg vizű források gőzében párolt hús-, zöldség- és halételeket már a tűz megszelídítése előtt is fogyasztották őseink. A gőzpároló eredete Kínába nyúlik vissza, ahol időszámításunk kezdete előtt használtak az ételt a folyadéktól elválasztó kettős falú főzőedényeket. 

párolás A 17. században a főzési idő jelentős lerövidülését hozta a francia nemzetiségű feltalálója után "Papin fazéknak" nevezett főzőedény, mely Németországban csak közel 200 év elteltével vált mindennap használatos konyhaeszközzé.

1927-ben került piacra és onnan a háztartásokba a legendás "Siko", amely nehéz, nyomás alatt működő főzőedény volt. A 60-as évek végét a kukták virágkoraként tarthatjuk számon,melyek kevesebb idő és energia felhasználásával látták el a modern családokat ízletes fogásokkal. A gasztronómia számára a 70-es években fejlesztették ki a professzionális gőzpároló készülékeket, melyekhez a 80-as évek elejétől már a háztartások is hozzáférhettek.

A klasszikus készülékek mára már-különösen az elektronikus vezérlésnek köszönhetően sokat változtak, a párolás a korábbiaknál lényegesen egyszerűbbé vált.
A kínai hitvallást, mely szerint minden fogás íze aromája, formája és színe egészségünk érdekében kiemelten fontos,korunk elvárásai igen időszerűvé teszik.

Tartalomhoz tartozó címkék: Párolás
Az oldal tetejére