Barion Pixel
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. Az adatvédelmi szabályzatunkban további információkat találsz a sütikről.

Mindennapi kenyerünk és a kenyérsütő gép

Mindennapi kenyerünk és a kenyérsütő gép
Tudtad, hogy kenyérsütő gép nem csupán kenyér elkészítésére alkalmas, hanem kalács, torta, de akár még lekváréra is?

 

Vérbeli magyarként egyik kedvenc ételünk a kenyér, szeretjük lekvárosan, szendvicsként vagy köretként bármi mellé. Viszont nem mindegy, hogy pontosan milyen alapanyagok felhasználásával készül el.

Manapság a fehér lisztet egyre inkább kiszorítja a teljes kiőrlésű liszt, Graham liszt, vagy a tönkölyliszt. Ez a váltás főképp az egészség megőrzése érdekében történik, mely jelenthet különböző diétákat, allergiákat. A lényeg, hogy tudni szeretnénk mit is viszünk be a szervezetünkbe, törekszünk a minél kevesebb tartósítószer, ízfokozó, és más mesterséges adalék nélküli laktató étkezésre. Arról nem is beszélve, hogy gyakran táplálóbbak a házi készítésű kenyerek, mint bolti társaik, így kisebb adaggal is jól eltelítődünk.

 

Panasonic kenyérsütő gép
Kép: Naturprojekt.hu

 

Hogyan válasszunk kenyérsütő gépet?

A kenyérsütéssel mi magunk szabályozzuk a folyamatot, mi adjuk hozzá az alapanyagokat, ezért érdemes olyan gépet választani, ahol nem csak egy-két kenyérsütési programból választhatunk. Sajnos néhány kenyérsütő gép - számos elkészítési program híján - nem képes ugyanúgy eltalálni (a gyakran egészségesebb) különféle lisztek és a többi alapanyag arányát, így a végeredmény igen kiábrándító lehet.

Ha a frissesség fontos  szempont, tehát, hogy kisebb adagokat, ám mindig puha, ropogós falatot szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes nézni az elkészíthető péksütemény méretét is. Több kategória közül is lehet választani, a cipótól kezdve a nagyobb kenyérig, érdemes annak is utánakeresni, hogy milyen mérethez, mekkora adag liszt, víz és egyéb hozzávaló szükséges.

Ha mindennapi álmunk, hogy reggel a frissen illatozó, puha lekvárral megkent kenyér vagy kalács szolgál reggelinkként, az időzíthetőség  ugyancsak a kiemelt tényező választásunknál, ugyanis ha este összekészítjük a gépben a szükség alapanyagokat, reggelre valóban mesés illatokra ébredhetünk.

Ne felejtsük el, hogy a kenyérsütő gép nem csak sütni tud, de a kelesztésben is nagyon jól teljesít. Használhatjuk fánktészta, kelt tészta, de akár pogácsának való kelesztésére, amiket befejezésként a sütőben készre süthetünk. A legtöbb gép rendelkezik egy gyümölcs és magadagoló fiókkal, valamint van lehetőség a héj ropogósságának beállítására is, ezzel a kisgéppel könnyen a saját ízlésünkre szabhatjuk a kenyérsütést, mellyel hamar az  életünk részévé válik.

Tartalomhoz tartozó címkék: Sütés
Az oldal tetejére