Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. Az adatvédelmi szabályzatunkban további információkat találsz a sütikről.
Termékek Menü

A főzőlapok, és királyuk: az indukciós főzőlap

A főzőlapok, és királyuk: az indukciós főzőlap

Többfajta főzőlap közül választhatunk, melyeknek mind megvannak a maga előnye, fontos, hogy a saját igényeinkre szabva válaszunk. Lássuk, mi is van a piacon!

Mind konyhafelújításakor, mind egy új termék beszerzésénél, talán - a hűtőn kívül - az egyik legfontosabb eszköz konyhánkban a főzőlap. Mivel rendszeresen használjuk, ezért természetesen hosszútávra tervezünk vele, emellett az se utolsó szempont, hogy megfelelő funkciókkal ellátott - és mindenekelőtt - jó minőségű lapot szerezzünk be.
 

Gázfőzőlap: régi nagy kedvencünk a gáz alapú főzőlap, népszerűsége még manapság is tart, leginkább mert olcsóbb, az áramnál, illetve azonnal hőt ad, nem szükséges felmelegedésre várni, valamint egyszerű szabályozni is. Ellenben: nem a legbiztonságosabb, figyelmetlenség esetén komoly sérüléseket okozhat, meghibásodásnál mérgező vagy akár robbanásveszélyes is lehet. Tisztítása sem a legegyszerűbb, egyenetlen felülete miatt a nehezebben elérhető helyeit macerásabb takarítani. Érdemes vásárlás előtt megkérdezni, hogy a választott készülékünk rendelkezik-e égésbiztosítással, ez a láng kialvásakor automatikusan lekapcsolja a gázt.

Elektromos főzőlap: már jóval biztonságosabb, itt áram segítségével termelődik a hő, kiiktatva az égésterméket, viszont sokat fogyaszt és amennyiben leég az étel, szörnyen nehéz megtisztítani a koncentrikus karikákat. Nagy előnye, hogy bármilyen edénnyel jól funkcionál, és a többi főzőlaphoz képest kedvezőbb áron lehet beszerezni. Manapság már nem gyártják beépíthető főzőlapként.

Kerámia főzőlap: drágább, minőségben és teljesítményben azonban az eddigiek fölött áll. Sík felülete miatt, egyszerű tisztítású, stílusos látványelemévé válik konyhának. Ha a gáz nincs bevezetve, akkor ez az egyik legjobb választás, amivel elkerülhető a  több hónapos, és nem mellesleg költséges gázbevezetési hercehurca. Sok plusz hasznos extrákat is építenek be a kerámialapba, például a főzési idő végén a készüléket automatikusan kikapcsoló időzítő, vagy az előre programozott receptek, főzési idők, fokozatok.

 

Whirlpool indukciós főzőlap
Fotó: Whirlpool

 

Indukciós főzőlap: és íme, a legmodernebb, legkedveltebb és legbiztonságosabb választás. A modern konyha elengedhetetlen darabja, mely még több funkcióval van ellátva, ilyen például a családosok legfontosabbja a gyerekzár. Egyetlen hátránya, hogy nem minden edényt érzékel, viszont csak akkor lép működésbe, amikor a megfelelő aljú serpenyő rákerül és csupán addig melegít, amíg az rajta van, tehát az égési balesetek esélyét nullára csökkenti. Ma már a legtöbb kicsit is jobb minőségű lábas és serpenyő alkalmas indukciós tűzhelyhez, szóval nem kell lecserélni az egész edénykészletünket, de egy-egy minőségi "mágnesezhető" darab beszerzése a későbbiekben is nagy hasznunkra válhat. Kiemelkedően energiatakarékos, az energia 80%-át képes melegítésre fordítani, a gáz főzőlapok 30%-ával szemben, továbbá időmegtakarításban is verhetetlen, funkciói között több időzítési lehetőség van, választhatunk előre programozott főzési beállítások közül vagy éppen a zónák szinkronizálását lehetővé tevő programok közül. Mivel a főzőlap szinte rögtön bemelegszik, így nincs szükség többé a tűzhely melletti várakozásra sem.